Makale - Çocuk Odasındaki Tehlikler

Çocuk Odasındaki Tehlikeler

Çocuk Odası, çocukların kendilerine ait, yatabilecekleri, oynayabilecekleri, genel anlamda onların evde süre olarak en fazla zaman harcadıkları özel faaliyet alanlarıdır. Bu alanı özel güvenlik önlem ve düzenlemeleri ile tasarlamak çok önemlidir. Emeklemeye başlamadan ortalama 6 aylık olmadan önce gerekli güvenlik önlemlerini almanız önerilir. 

CPSC verilerine göre 1985-1990 yılları arasında 0-12 aylık çocukların 250’ si yataklardan dolayı boğulmuştur. Bu ölümlerin çoğu erişkin yatağından(erişkinlerin kullandığı yatak ölçülerindeki yatak) kaynaklanmıştır. 1982-1989 yılları arasında 32 bebek, yetişkin su yatağında havasız kalmasından dolayı boğulmuştur. Bu ölümler, bebeğin yatak ile yatak konstrüksiyonu veya duvar arasına sıkışması ile bebek yüzü koyun uyurken vücudunun baskısı ile ağzı ile burnunun kapanarak meydana gelmiştir. 

Çocuk Odasındaki Tehlikeler;

- Pencereden düşmeler

- Oda içinde düşmeler

- Yaralanma ve incinmeler

- Yanıklar ve yangın

- Elektrik çarpması

- Çocukların saklanması

- Boğulma 

Çocuk Odası Güvenliği için Öneriler ise; 

- Çocuk odasında ranza yerine, birbirinden ayrı konulmuş iki ayrı yatak olmalı. Eğer çok zorunlu değilse ranza konulmamalıdır.

- Odadaki pencerelerin camlarında pervaz yüksekliği 150 cm’ in altında olan tüm pencereler, 10 cm. den fazla açılmasına izin vermeyecek şekilde, çocuğun açamayacağı şekilde pencerelere monte edilmiş, acil durumlarda yetişkinler tarafından kolayca çıkarılabilecek konumda pencere kilitleri monte edilmelidir. Pencere önüne herhangi bir mobilya veya eşya konulmamalıdır.

- Çocukların üzerine çıkabileceği, 90 cm. yüksekliğin altındaki eşyaların köşe ve kenarları keskin olmamalı, yuvarlatılmış olmalıdır.

- Oda kapısının, çocuk oyun oynarken gözlenebilmesi için yarı dolu, üstü şeffaf şekilde tasarlanması, üstü cam ise lamine veya temperli cam ya da pleksiglas kullanılması veya kırılsa bile dağılmasını önleyen cam güvenlik filmi yapılmalıdır.

- Halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için, bunların altına özel kaymayı önleyen malzemeler kullanılmalıdır. 

- Ellerini, parmaklarını sıkıştırmaması ve merdiven gibi kullanıp üzerlerine tırmanmaması için çekmeceler ve dolapları özel çocuk güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirilmelidir. 

- Dokunup ve üzerlerine düşüp yanmalarını önlemek için radyatör ve diğer ısı kaynaklarının önlerine, özel güvenlik bariyeri konulmalıdır. 

- Dolap, elbiselik, komodin gibi eşyaların açma kapama kulplarını özellikle küçük, yuvarlak olanları çocuğun boğulmasına sebep olabileceğinden, bunların çok iyi monte edilmiş olmalı, zaman zaman bunların gevşeyip gevşemediği kontrol edilmeli, tercihen küçük yuvarlak kulplar kullanılmamalıdır.

- Mobilyaların köşelerini kazalara karşı dayanıklı hale getirmek üzere konan köpük, sünger ve benzeri malzemelerin çeşitli sebeplerden yerlerinden çıkması ve çocukların bunlarla oynayıp ağızlarına alması boğulma riski yaratabileceğinden bu gibi mobilyalar sık sık kontrol edilmelidir.

- Çocukların oyuncak sandıkları, onların kolayca ulaşabileceği bir yerde-konumda olabileceği gibi görüp ulaşamayacağı yerde de olabilir. Bu durumda oyuncaklar, her defasında ebeveyn tarafından verilecektir. Oyuncak sandıkları kapaksız olmalıdır. 

- Boyu 84 cm. ’ in altındaki (yaklaşık 18 ay) çocuklar mutlaka çocuk karyolasına yatırılmalıdır. Çocuk karyolaları, çocuk üzerinde sürekli hareket edip tırmanacağından konstrüksiyonu güçlü olmalıdır. Karyola parmaklıklarının arası parmak ve el sıkışmaması ve başını sokup boğulmaması için 2,5 cm.’ den az 6 cm. ‘ den geniş olmamalıdır. Yatak ile karyola arasına yüzünün gelmesi ile havasız kalmasını önlemek için yatak ile karyola arasındaki boşluk arası 2-3 cm’ den fazla olmamalıdır. Karyolanın üst köşesinden yatağın üstünün arasındaki yükseklik en az 75 cm. olmalıdır.

- Çocuğun boyu 89 cm’ i geçtiğinde, çocuk karyolasından yerden yüksekliği 61 cm.’ den fazla olmayan erişkin yatağına (erişkinlerin kullandığı yatak ölçülerindeki yatak) geçirilmelidir. Yatağın her iki yanına da mutlaka yataktan düşmeyi önleyen özel çocuk güvenlik bariyeri konulmalıdır. Çocuk güvenlik bariyerleri erişkin yatağı büyüklüğündeki yataklara geçen 18 Ay-5 yaş arası çocuklar için kullanılmalıdır. Bariyerler çift taraflı uygulanmalıdır.(Yatağın her iki uzun tarafına konulmalıdır.) Bariyerin keskin kenarları ve çıkabilir küçük parçaları olmamalıdır. Bariyerler su yatağında ve şişme yataklarda kullanılmamalıdır. 

- Yatak seçiminde anti bakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar idealdir. Kolayca yanmayan, yangında zehirli gaz çıkarmayan yataklar tercih edilmelidir. 

- Bir yaşından küçük bebekler için boğulmalara sebep olabileceğinden asla yastık kullanılmamalıdır. 

- Beşiklerin yanlarına konan kumaş koruyucular (kenar yastıkları) boğulmaya sebep vereceğinden sert olmalıdır. (Yumuşak olursa çocuğun ağzı ve burnu kapanabileceğinden boğulma riski yaratacaktır.) Ayrıca en az 6 yerinden sıkıca bağlanmalıdır. Bağlama iplerinin uzunluğu 14 cm’ den fazla olmamalıdır ve çocuklar ayağa kalktığı andan itibaren bu kenar yastıkları kullanılmamalıdır. 

- Karyolanın üstünde dönence türü oyuncak varsa, bunu karyolaya sağlam bir şekilde takıldığından emin olmalıdır. İlk altı aydan sonra veya oturabildiği zaman kaldırılmalıdır. 

- Karyolanın üzerinde cibinlik kullanılıyorsa gergin ve destekli olmasına dikkat edilmelidir. 

- Çocuk emzik kullanıyorsa, emziği zincir ve iple boynuna asılmamalıdır. Omzuna tutturulmalıdır. 

- Çocuk giysilerinin çabuk yanan (alev alan) naylon gibi sentetik kumaş cinsinden seçilmemelidir.

- Düşmelerin önemli sebeplerinden biri olan tekerlekli bebek yürüteçleri kullanılmamalıdır.

- Yüksek bebek sandalyelerini kullanmak uygun olmamak ile beraber, eğer kullanılıyorsa, emniyet kemerli olmasına dikkat edilmelidir. 

- Karyolalar, pencere, perde ve prizlerin yanına konmamalıdır. Gece lambası yatak ve perde gibi yanabilir eşyalara uygun uzaklıkta olmalıdır. 

- Gece lambası olarak kalite belgeli, ısınmayan mini neon lambaları kullanılmalıdır. 

- Çocuk odasında kullanılan mobilyaların kurşunsuz boya ile boyanmış olanları tercih edilmeli, ikinci el mobilya kullanılmamalıdır. 

- Evde büyük çocuk varsa karyolayı çekip devirmek veya merdivenlerden yuvarlanmasına sebep olabileceğinden tekerlekli karyola tercih edilmemelidir. 

- Çocuk için yeterli oyun alanı ayrılmalıdır. Oyuncaklar oyuncak sandığına konmuyorsa, çocuğun oyuncakları için, sağlam, çocuğun üzerine devrilmeyecek dolaplar tasarlanmalıdır.

- Çocuğun odasında veya yakınında, gerektiğinde duyulabilmesi için, ebeveynin odasındaki alarma bağlantı yapılmış, yangın alarmı konulmalıdır.

- Kapının kapanmasını önleyecek çocuk güvenliğine uygun özel aparatlar takılmalıdır.

- Tüm duvara monte edilen aparatların ve rafların çocuğun üstüne düşmeyecek şekilde, sağlam olarak monte edilmelidir.

- Boğulmayı önlemek için perdelerin ve jaluzilerin açma kapama iplerinin çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte olması temin edilmeli veya özel güvenlik aparatları ile ipler çocuğa zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmelidir. 

- Bebek ile ebeveyn ayrı odalarda ise, bebeğin kontrolü için bebek telsizi kullanılmalıdır. Telsizin pillerinin düzgün çalışıp çalışmadığı devamlı kontrol edilmelidir. (Pilleri azalınca uyarı veren tipler tercih edilmelidir. 

- Kapılar içeriden kilitlenmemeli ve içeride kalınması hali gibi tehlike anlarında dışarıdan açılabilir olmalıdır anahtar üzerinde tutulmamalıdır. 

- İlaç, kozmetik malzemesi, zehirli madde içeren ürünler, çocuğun ulaşamayacağı yerlerde veya özel çocuk kilidi bulunan çekmecelerde muhafaza edilmelidir. 

- Çöp Kutusu çocuklar için çok ilginç bir yerdir. Çöpteki tehlikeli bir şeyin dışarıda halının üzerinde bırakılmış bir şeyden farkı yoktur. Çekmeyi öğrenince çekip devirebilir. İçindeki keskin eşyalar, toksik-zehirli maddeler vb. çocuk için tehlikeli olabileceğinden çöpler, kullanılmış çocuk bezleri, kapalı ve özel güvenlik kilidi takılmalıdır.

- Evlerde eksiksiz bir sağlık çantası bulundurulmalıdır. 

- Çocuklar dolapların cam kapaklarını bir şey vurup kırabilirler. Bu tip cam kapaklara camın kırılsa bile dağılmasını önleyen cam güvenlik filmi yapılması önerilmektedir. Cam kullanımı minimumda tutulması önerilmektedir.

- Ev hayvanlarının çocuğun odasına girmesine izin verilmemelidir.